Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Dit is ook een van de oude huizen uit onze buurt. Het was vroeger een dubbel woonhuis. Voor zover wij kunnen nagaan woonde hier de fam. Bekman-Korterink en Schilmöller-Veldman. Dhr. Mulder, directeur van de Baanbreker, kocht het huis in ongeveer 1905 en verhuurde het aan zijn werknemers.

Familie Veldman.

Albert Veldman is geboren op 30 juli 1896 in Dedemsvaart. Beroep: arbeider. Hij is overleden op 12 juni 1970 in Canada, hij was toen 73 jaar oud.

Getrouwd op 2 mei 1929 met Annegien Kleefman, geboren op 1 januari 1899 in Eschebrugge. Zij is overleden op 1 april 1983, zij was toen 84 jaar oud.

Bron: Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, “Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I59525.php

Kinderen uit dit huwelijk:

  • Harm, geboren 13 april 1932
  • Herman, geboren 13 april 1932
  • Henk
  • Jan
  • Henny
  • Johan

Info en foto Judith Kaars Sijpesteijn-Gouwe

Familie Veldman. achter v.l.n.r. Harm, Herman, Henk. voor v.l.n.r. Johan, Albert Veldman, Henny, Annegien Veldman-Kleefman, Jan.

De familie Veldman emigreerde op 8 april 1953 naar Canada. Ze voeren op ‘de Grote Beer’ en kwamen aan in Canada op 18 april. De tweeling Harm en Herman vierden op de boot hun 21ste verjaardag (13 april)

Familie Schillmöller.

Johann Bernard Schillmöller, ook bekend als Lubben, geboren op 21 mei 1879 in Visbeck bij Oldenburg in Duitsland als zoon van Johann Heinrich Schillmöller en Maria Elisabeth Meijer. Beroep: fabrieksarbeider. Hij is overleden op 11 april 1974, hij was toen 94 jaar oud. Hij is begraven in Slagharen. (zie grafsteen)

Huwde op 1 mei 1922 met Maria Brinker. Zij is geboren op 15 januari 1890 in Börgermoor in Duitsland als dochter van Wilhelm Brinker en Thekla Lindenauw. Zij is overleden op 14 oktober 1958, zij was toen 68 jaar oud. Zij is begraven in Slagharen.

Zij kregen twee dochters:

  • Maria Catharina Schillmöller
  • Thekla Schillmöller

Bron: Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, “Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I23872.php

Bijlage:

Schillmöller mocht in het huis blijven wonen. Schilmöller en zijn vrouw hadden 2 dochters, Martha en Thekla. Als deze naar school gingen zwaaide mevr. Schillmöller ze steevast uit met de woorden: ‘Nog een haantien en een kusien en bij de brugge afstappen heur’. Bernard Lubben (Schillmöller) is in de 90 jaar geworden. Toen Schilmöller overleed kreeg de fam. Vogelzang het hele huis en hebben ze het verbouwd. Alleen de voorgevel bleef intact. De huidige bewoners, de familie Wildenberg, hebben de woning geheel gerenoveerd.

Fotoalbum