Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Waarschijnlijk de eerste bewoner Piet Peetsma, verkocht zijn boerderij aan de Groninger boer Nust.

Albert Nust en Geertruid Mantjes gingen begin april 1909 in Wildervank in ondertrouw en huwden op 27-04-1909 in Wildervank. Albert Nust was toen 30 jaar en landbouwer van beroep en kwam van Veendam. Geertruid Mantjes was bij haar huwelijk 32 jaar en was dienstmeid. Geertruid kwam uit Meeden. Hun dochter Reina werd geboren op 27-01-1911 te Dedemsvaart- Ambt Hardenberg.

Aanvulling via Hein van Dijk:

Aanvullingen betreffende Pieter Peetsma t.w.: Pieter Peetsma is op 30-01-1863 geboren in Avereest en werd op 01-05-1903 als landbouwer ingeschreven in Ambt Hardenberg op het adres P245 evenals zijn zuster Jantien Peetsma die geboren is op 03-09-1872. Later werd het adres P245 omgenummerd naar P259. Jantien Peetsma vertrok naar Coevorden en werd op 06-04-1905 uitgeschreven. Op 22-05-1909 trouwde Pieter Peetsma met Wilhelmina Slenderink in Heino. Wilhelmina Slenderink werd op 07-06-1909 in Ambt Hardenberg ingeschreven. Pieter Peetsma en Wilhelmina Slenderink zijn beiden in Heino overleden en begraven. Of Pieter Peetsma op hetzelfde adres heeft gewoond als Albert Nust betwijfel ik. Albert Nust werd namelijk op 10-05-1909 in Ambt Hardenberg ingeschreven op het adres P232. Dit adres is later omgenummerd in P244. Doordat er steeds meer nieuwe bewoners in Lutten a/d Dedemsvaart bijkwamen werden de huisnummers regelmatig gewijzigd. Ik vermoed dat Pieter Peetsma ongeveer 12 huizen verder heeft gewoond. Misschien kom ik er nog eens achter.

(Reina schreef op 12 jarige leeftijd een gedichtje in een ‘poesie’ album van  Li Vos. Ik vermoed dat Reina Nust bij Li Vos in de klas heeft gezeten op de toenmalige Openbare Lagere School in Lutten en als schoolvriendin in het poesiealbum heeft geschreven. Li Vos woonde toen aan de Modderwieke (Jachthuisweg) vlak bij de Baanbreker. Een jaar voor het overlijden van Reina Nust is Li Vos getrouwd met Berend van Dijk en kwamen zij in hun nieuwe huis tegenover Nust te wonen. (nu noord 44)

Hein van Dijk

Het poesiealbum vindt u op pagina noord 44)

Dochter Reina deed al op jeugdige leeftijd veel van het werk op de boerderij. Ze was verloofd en zou spoedig trouwen met W. Lenters uit Ane. Mevr. Gouwe schrijft in een brief hoe het allen heeft getroffen hier, dat op een mooie zomermorgen het droeve bericht door Lutten ging, dat die nacht plotseling Reina was overleden.

Rouwadvertenties

Moeder Nust is dit verdriet nooit te boven gekomen, en is 4 jaar daarna ook overleden. Nust was een sombere man geworden. Hij leefde nog enige jaren met zijn huishoudster Wientje Burema. Deze erfde de boerderij van Nust en trouwde met Jan Nijboer uit Ruinen. Zij hadden geen kinderen, maar hadden wel vaak bezoek van de over buurkinderen. Jan en Wientje hebben op gevorderde leeftijd de boerderij verkocht aan Frans en Jet Mensink. Frans en Jet hebben de boerderij drastisch verbouwd. Frans en zoon Emiel bestieren hier nu een goed lopend melkvee en landbouwbedrijf. In één van de bijgebouwen zijn een aantal appartementen gecreëerd die verhuurd worden.

Bijlage:

Fotoalbum