
Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!
zoon van N.N. en Elizabeth Jacobus. Geboren ± 1801 Idaarderadeel FR. Beroep: scheepstimmerknecht, bokmakersknecht, scheepstimmerman. Huwelijk/ Relatie met: Jantje Klazes Oord, dochter van Klaas Wolters Oort of Oord en Jacobjen Uilkes Boonemmer. Geboren ± 1801 Schoterland FR.
Kinderen uit dit huwelijk:
- Elisabeth Prangsma relatie met Hermannus Arends. Geboren 2 jun 1834 Aengwirden FR
- Joukjen Prangsma gehuwd met Jacob Kroezen. Geboren 3 mrt 1832 Aengwirden FR
- Geert Prangsma 1e huwelijk met N.N., 2e huwelijk met Grietje Hendriks Simons. Geboren 30 nov 1825 Aengwirden FR
- Klaas Pieters Prangsma gehuwd met Afke Jans Vos. Geboren 28 aug 1828 Aengwirden FR. Beroep: arbeider
- Feikjen Prangsma. Geboren 30 jun 1837 Aengwirden FR6.
- Albertje Prangsma. Geboren 13 apr 1840 Aengwirden FR7.
- Wolter Pieters Prangsma gehuwd met Trijntje van Dijk. Geboren 6 mrt 1845 Aengwirden FR. Beroep: scheepstimmerman
Bron: Bonmama
De scheepswerf van Prangsma
Herziene tekst na aanvullingen en correcties van Theo en Geert Johan Prangsma.
De boerderij, annex bokkenwerf, werd gebouwd/aangelegd door Pieter Geerts Prangsma in 1849, toen hij als “scheepstimmerknecht” uit Tjallebert naar de nieuwe ontginningen/verveningen vertrok waar Baron van Dedem een vaart liet aanleggen/graven als ontginningskanaal. (de Dedemsvaart). Pieter Geerts overleed in 1866. Zijn weduwe (Jantje Klazes Oord) bleef daar wonen. Op 1 mei 1869 trouwde Wolter Pieter Prangsma met Trijntje van Dijk. De boeren die hier kwamen wonen, vaak uit Groningen, hadden hier na de vervening een wijk naast hun boerderij, de producten van de boerderij waren in die tijd aardappelen en granen. Deze werden met platte boten, bokken genaamd, door de wijken naar het kanaal de Dedemsvaart vervoerd. Daarna ging het verder naar de fabriek ‘Onderons’ in De Krim en later in 1901 naar ‘de Baanbreker’, of ook wel overgescheept op grote schepen in de vaart. Het werd een drukte van belang en op de scheepswerf was volop werk. Ook deed de tram zijn intrede. Met de lijn Zwolle-Coevorden-Hardenberg kwam de werf binnen het bereik van de handel en vervoer.
zoon van Pieter Geerts Prangsma en Jantje Klazes Oord. Geboren 6 mrt 1845 Aengwirden FR. Beroep: scheepstimmerman. Gehuwd 7 mei 1869 Ambt Hardenberg OV met: Trijntje van Dijk, dochter van Jan Nuis van Dijk en Femmigje Sent. Geboren 4 mei 1848 Avereest OV
Kinderen:
- Johannes Prangsma gehuwd met Margaretha Tietsia Pape. Geboren 17 jul 1881 Ambt Hardenberg OV. Beroep: kantoorbediende
- Jantje Prangsma. Geboren 29 sep 1869 Ambt Hardenberg OV
- Femmigje Prangsma. Geboren 27 sep 1873 Ambt Hardenberg OV
- Pieter Wolter Prangsma. Geboren 22 nov 1875 Ambt Hardenberg OV
- Johanna Hendrika Prangsma. Geboren 23 mei 1879 Ambt Hardenberg OV
- Geert Prangsma. Geboren 17 aug 1884 Ambt Hardenberg OV
Bron: Bonmama
Trijntje van Dijk was een lieve vrouw, zij deelde veel en graag appels uit aan de Lutter jeugd. Zoon Johannes Prangsma kon goed leren en werd naar een internaat gestuurd in de stad, om voor onderwijzer te leren. Tijdens het examen kreeg hij echter problemen met de gecommitteerde bij het examen. Die beweerde dat hij iets fout beantwoordde en Johannes was ook toen al iemand die sterk aan de waarheid en rechtvaardigheid hechtte. De gecommitteerde gaf niet toe en Johannes, overtuigd van zijn gelijk trok aan zijn stutten, het niet verkrijgen van het diploma op de koop toe nemend. Hij kwam zodoende weer thuis en nam het bedrijf van zijn vader over. Hij had naast de werf ook andere baantjes. Zo had hij als een van de eersten een auto en was vertegenwoordiger voor een veevoeder fabriek Koudijs. Met de werf ging het na de oorlog minder goed, de vrachtauto’s namen het werk van de scheepsvaart meer en meer over en de scheepswerf werd na de oorlog gesloten. Johannes Prangsma was ook organist in de Hervormde Kerk en schreef vele gedichten in de krant. Ook kon hij met zijn versen sommige van, naar zijns inzien, onrechtmatigheden aan de kaak stellen.
zoon van Wolter Pieters Prangsma en Trijntje van Dijk. Geboren 17 jul 1881 Ambt Hardenberg OV. Beroep: kantoorbediende. Gehuwd 7 jul 1905 Ambt Hardenberg OV met: Margaretha Tietsia Pape, dochter van Jan Pape en Antje Huizinga. Geboren ± 1879 Weststellingwerf FR
Kind:
- Gretha Margaretha Prangsma. Geboren 28 dec 1898 Ambt Hardenberg OV, overleden 5 nov 1922 Avereest OV, 23 jaar
Bron: Bonmama
Album Prangsma
Bijlagen:
Oom Johannes vertelde onderstaande verhaal met een grote glimlach op zijn gezicht. Rijkswaterstaat wilde op een gegeven moment de weg verbreden langs de Dedemsvaart (aan de kant van de boerderij) of in ieder geval: er moesten van die betonnen (meet-) paaltjes geplaatst worden om de grens van het eigendom van waterstaat aan te geven. Eén van die paaltjes moest persé in de grond waar grind op het erf lag (in mijn herinnering achter de rooilijn van de voorgevel van het huis). Dat was natuurlijk een echt struikelblok en oom Johannes moet dan ook stevig geprotesteerd hebben. Toen dat niet hielp heeft hij met een sleg dat paaltje zover in de grond geslagen dat het onder het niveau van het erf kwam te liggen. Zou het er nog zitten?[
Johannes en zijn (tweede) echtgenote Johanna Wilhelmina Schuurhuis (tante Mine; weduwe van Minnekes) vertrokken in februari 1970 naar een bejaardenhuis in Hardenberg. Tante Mine overlijdt enkele dagen later in februari 1970, 80 jaar oud. Johannes in april 1970, 88 jaar oud
De familie Prangsma heeft ook een tijdlang een deel van de woning onderverhuurd. In ieder geval van 1949-1956 aan Evert Smit (van de huidige Kromhofsweg) en Tini Hakkers met hun kinderen Bertus, Henk en Hans. Bert(us) Smit was kind aan huis bij de familie Van Dijk (tante Duie). In 1956 verhuisde de familie naar Amersfoort en het grootste deel woont daar momenteel nog. Alleen bovengenoemde is na wat omzwervingen in de Betuwe terecht gekomen, maar vergeet nooit de gezellige puzzeluurtjes met buurman Prangsma.
De fam. Prangsma onderverhuurde in volgorde aan B. Scholten, fam. E. Smit, W. Soer en Gerard en Truida Smid-Kedde.

Bertus Scholten en Marie Schlepers huurden een gedeelte van de woning van Prangsma vanaf 31 maart 1948 tot en met mei 1951. Hier geboren Mariet Scholten d.d. 26-01-1950.
Meer info Fam. Scholten zie noord 16 en noord 50
In 1970 werd het huis gekocht door Wim en Marry van Dijk. Zij kwamen met hun twee kinderen, Marieke en Jaap, vanuit Ommen hier wonen in het huis waar ook Wim’s oudtante Trijntje Prangsma van Dijk gewoond had. De oude bijgebouwen werden afgebroken en de woning werd grondig verbouwd onder architectuur van het architectenkantoor Deuten uit Hardenberg waarbij de stijl van de woning bewaard bleef. Wim was in 1969 in loondienst gekomen bij het bouwbedrijf van zijn vader Jacob en oom Berend van Dijk, gevestigd op nummer 25. In 1975 nam hij het bedrijf van hen over.
Bijlage:
In 1980 overleed zijn vader plotseling. In 1988 ging zijn moeder, wonend op nummer 25, naar een bejaardenwoning in Hardenberg. Wim, Marry en kinderen betrokken de leeggekomen ouderlijke woning. Ze verkochten hun woning aan Bert en Jannie Nijboer.
Bert zette met een compagnon een bedrijf op dat de huisstijl verzorgde voor concerns en winkelketens. In korte tijd groeide het uit naar een bedrijf van formaat.
Bijlage:
Bert, Jannie en kids vertrokken naar een fraaie boerderij in Heemserveen. De woning is later nog twee keer doorverkocht. De huidige eigenaren zijn Lucy ter Meer en Lena Tuitel.
Fotoalbum
In het boek ‘De fatale missie van de Maid to Order’ verhaald de schrijver Herman Redder het fascinerende verhaal van de neergestorte bommenwerper in het Colenbrandersbos te Rheezerveen op 16 februari 1945. Het bijgaande artikel is een uittreksel uit dit boek en verhaalt hoe één der bemanningsleden, zijluikschutter Alonzo Albert Karcher, met zijn parachute neerkomt in een eikenboom direct achter de woning van Johannes Pransma. Het artikel vertelt eerst de opdracht en vlucht van de B-17G Flying Fortress van het 401 ste Bombardment Group. Daarna het verhaal van Alonzo Albert (Lonnie) Karcher die nooit een woord heeft gesproken over de gevangenschap in Moosburg ‘Stalag 7A’ die volgde na de crash.
Dit uittreksel mogen we plaatsen met toestemming van Herman Redder, schrijver van het boek ‘De fatale missie van de Maid to Order’, dat we graag bij u aanbevelen. Het boek kost € 15,-