Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Een Groninger boer Prins woonde hier het eerst. Van hem bezitten we weinig gegevens en geen oude foto’s. Hij woont nu verderop in Lutten. Daarna Wiersma, die naar Canada emigreerde en het verkocht aan H. Scholten. Deze heeft de boerderij om gezondheidsredenen verkocht, en woont nu in Slagharen. Achter de boerderij was vroeger een diep ven, een moerasplas. Hier zaten vele vogels. Deze grond was vroeger van Prangsma.

Reactie van de heer Wiersma uit Epe

De familie Idso Wiersma heeft van 1940 tot 1948 hier gewoond. Op dit adres zijn 5 van hun ( in totaal 9 ) kinderen geboren. In 1948 emigreerde het gezin naar Canada. Tijdens de oorlog had de familie Wiersma onderduikers in huis. Zij hadden hiervoor een onderaardse gang gemaakt, die vanuit de voorkamer naar buiten leidde, door de voortuin liep en uitmondde in de slootwal. Toen op een nacht de landwacht aan de deur stond, is een onderduiker via deze gang ontsnapt en het korenveld in gevlucht.De heer Wiersma is toen opgepakt en meegenomen naar Assen. Na het betalen van losgeld is hij een maand later weer vrijgelaten.

De fam. Kimmann uit Coevorden kocht dit bedrijf en zoon Richard en vrouw Caroline hebben er jarenlang hun bedrijf gerund. Hun twee fietscrossende zoons Niek en Justin zijn hier geboren en opgegroeid.

Foto

Info en video Niek Kimmann

(Bron Wikipedia) Kimmann werd op jonge leeftijd aangestoken door een vriend en begon te fietsen op de BMX. Hij oefende op een baan die zijn vader op hun eigen boerderij in het Overijsselse Lutten had aangelegd. Zijn jongere broer Justin is ook een talentvolle BMX’er. Dat bewees hij door in 2014 Europees kampioen te worden in zijn leeftijdsklasse. Kimmann won verschillende keren het Nederlands Kampioenschap. In 2014 werd hij wereldkampioen BMX bij de junioren. Hij won ook de tijdrit. In datzelfde jaar werd hij ook Europees kampioen. Een jaar later (2015) maakte hij zijn debuut bij de senioren. Vroeg in het jaar won hij al een wereldbekerwedstrijd in Papendal, maar veruit het spectaculairst was de winst op het wereldkampioenschap in het Belgische Zolder, waar hij een dag eerder al zilver pakte op de individuele tijdrit. Die prestatie was goed voor een nominatie voor Sportman van het Jaar. In het olympische jaar 2016 pakte Kimman tijdens het wereldkampioenschap in Medellín in Colombia het goud op de individuele tijdrit. Tijdens de race slaagde hij er net niet in om zijn wereldtitel te prolongeren: slechts 0.048 kwam Kimmann te kort voor de winst. Kimmann mocht in 2016 voor het eerst deelnemen aan de Olympische Spelen. In Rio de Janeiro eindigde hij als zevende. Landgenoot Jelle van Gorkom uit Lichtenvoorde won de zilveren medaille in dezelfde race.

Bijlagen:

De familie Kimmann vertrok in 2016 naar Dedemsvaart waar ze een nieuw bedrijfspand met woning aan de Woudbloemweg betrokken.

De nieuwe bewoners Michel en Rianne Jonkeren-Baas hebben hun intrek genomen. Zij runnen hun eigen bedrijf in de agrarische dienstverlening.