Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

‘Turris Aquae’

Grote Staarman

Johann Hermann Henrich Kleine Staarman (Grote Staarman genoemd vanwege zijn grootte) kocht deze boerderij van Baron van Dedem. Zijn boerderij aan de overkant van het kanaal de Dedemsvaart (nu zuid 33), verkocht hij aan zijn broer Johan Heinrich Kleine Staarmann. In 1865 overleed Harman Kleine (Grote) Staarmann. Hij en zijn vrouw hadden geen kinderen.

Johann Hermann Henrich (Harman) Kleine Staarman

zoon van Hermann Henrich Brockmann genaamd Kleine Staarman en Maria Elisabeth Plumper‏. Geboren ‎± 1799 Alfhausen, Amt Bersenbruck [D], overleden ‎16 jan 1865 Ambt Hardenberg OV‎, ongeveer 66 jaar. Beroep: veenbaas, vervener. Gehuwd ‎28 apr 1835 Ambt Hardenberg OV (29 jaar gehuwd) met: Hermina Elshof‏‎, dochter van Cornelis Berends Elshof en Catharina Herms‏. Geboren ‎± 1797 Wijhe OV, overleden ‎10 jun 1881 Ambt Hardenberg OV‎, ongeveer 84 jaar

Bron Bonmama.nl

Bidprentje (Archief Streek historisch centrum Slagharen)

Toevoeging Grote Staarman

De brug over het begin van de Lutter Hoofdwijk, in de volksmond ‘De brug bij Schrijver’ genoemd, naar de familie die in de boerderij woonde. Rond het midden van de vorige eeuw bouwde Harmen Staerman dit verzamelpunt voor schippers. Zij dronken er een glas, kochten proviand en sloegen er goederen op. Staerman (ook wel: Staarmann) werd Grote Staerman genoemd, om het verschil duidelijk te maken met een minder gefortuneerd familielid, Kleine Staarmann genaamd. De lengte van Harmen paste uitstekend bij zijn bijnaam, zodat sommigen aannemen dat hij om die reden ‘Grote’ werd genoemd. Grote Staerman was cafébaas, vervener, winkelier, arbeidsbemiddelaar en wat al niet meer. Toen hij overleed kostte het nogal wat moeite om de precieze omvang van zijn bezit vast te stellen. Nadat een commissie van drie personen met het werk klaar was, bleek dat Harmen volgens hedendaagse begrippen multimiljonair was geweest. In de tijd dat Schrijver in de winkel/kroeg/boerderij woonde, werd het pand onder meer gebruikt om daklozen onderdak te bezorgen. De brug is in de jaren zestig verdwenen, toen de Dedemsvaart en de Lutter Hoofdwijk werden gedempt.

Noodbrug 1945-1950

Noodbrug voor gewoon verkeer over de Lutterhoofdwijk in de weg Gramsbergen-Dedemsvaart.

“Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie”

Mooi vooraanzicht van de oude boerderij van Hofsteenge aan de zuidkant van het kanaal de Dedemsvaart.

Antonij Schrijver, zoon van mevrouw Staarmann’s zus Wilhelmina Elshof gehuwd met Egbert Schrijver, kwam op de boerderij. Hij trouwde met Hendrika Rooth.

Antonij Schrijver

zoon van Egbert Schrijver en Wilhelmina Elshof. Geboren ‎16 feb 1843 Heino OV, overleden ‎1 mei 1910 Ambt Hardenberg OV‎, 67 jaar. Beroep: landbouwer, armmeester te Slagharen. Gehuwd met: Hendrika Rooth‏‎, dochter van Jan Hendrik Rooth en Margaretha Aleid Grauers‏. Geboren ‎19 sep 1858 Dalen DR, overleden ‎14 aug 1925 Ambt Hardenberg OV‎, 66 jaar

Kinderen uit dit huwelijk:

  1. Wilmina Cornelia Aleida Schrijver‏‎ Geboren ‎21 feb 1891 Ambt Hardenberg OV‎
  2. Margaretha Aleida Maria Schrijver‏‎ gehuwd met ‎Eusebius Regnerus Feddema.‎ Geboren ‎27 apr 1892 Ambt Hardenberg OV‎. 
  3. ‎Johanna Hendrika Maria Schrijver.‏‎ Geboren ‎11 mei 1893 Ambt Hardenberg OV, overleden ‎30 mei 1893 Ambt Hardenberg OV‎, minder dan 1 jaar oud
  4. Johannes Hendrikus Schrijver‏‎ gehuwd met ‎Regnera Frederica Lammerts. ‎Geboren ‎8 aug 1898 Ambt Hardenberg OV‎. Beroep: landbouwer

Bron: Bonmama

De voorgeschiedenis van dit stukje Lutten, hoort geheel bij onze buurt, vandaar dat we bij dit huis beginnen.

De boerderij werd overgenomen door zoon Johannes H. Schrijver (sr) Hij trouwde Reina F. Lammerts. Zij kregen 9 kinderen.

Bijlage:

Bron: Alle Groningers

Fotoalbum

Al hadden ze geen cafe meer, landlopers die in kleine handel deden kregen hier in de schuur gratis onderdak en warm eten, van de fam Schrijver. Er logeerden soms wel meerdere landlopers tegelijk. Met de oorlog kwam hier een eind aan, het werd toen verboden om op die manier handel te drijven. Na de oorlog is er nog weer een landloper geweest, n.l. Arie Breedveld. Tijdens zijn ziekbed is hij door mevr. Schrijver verzorgd. In juni 1966 is hij in het ziekenhuis in Hardenberg overleden.

Toevoeging Arie Breedveld

Bron: Historische Projecten Hardenberg

Het Sallands Volksblad van 7 juli 1966 meldde:

“Zaterdagmiddag is de laatste zwerver begraven, die altijd vrij onderdak had in de schuur bij de landbouwer Schrijver te Lutten. Vroeger kwam het veel voor dat er zwervers langs de weg waren en die mensen vonden altijd vrij onderdak in de schuur bij Schrijver. Ze wisten dat ze hier terecht konden en ze kwamen steeds terug op doorreis. Deze laatste zwerver, Arent Breedveld, heeft een groot aantal jaren hier onderdak gehad en is hier op 84-jarige leeftijd overleden. Hij voelde zich thuis in deze streek en iedereen kende deze man, die men in de volksmond Arie noemde. Aan de groeve sprak de heer Schrijver en schetste in het kort het leven van deze Arie, die eigenlijk een populaire figuur was geworden. Een man waar niemand last van had en die zuiver eerlijk was. Een familielid dankte voor de laatste eerbewijzen, terwijl dominee Gerbrandy een slotwoord sprak.” Volgens de Burgerlijke Stand was Arend Breedveld geboren in Borger en was hij weduwnaar van Teissina Wapsenkamp. Zijn ouders waren Arend Breedveld en Willemtje Smit. De foto toont de boerderij van de familie Schrijver te Lutten aan de Dedemsvaart. En dit was de schuur bij de Fam. Schrijver waar de zwervers onderdak kregen zo ook Arend Breedveld.

Arie Breedveld
(foto via Marga van der Torre)
Foto Boerderij Schrijver met daarvoor de geopende ‘Schrievers Brugge’
Schuur waar de zwervers onderdak vonden

Fotoalbum woning

In juli 1964 trouwde Johan Schrijver (jr.) met Truus Hagemeier Het voorste gedeelte van de boerderij werd toen bewoond door Mina en Johan Schrijver senior. Johan en Truus woonden in het achterste gedeelte. Schrijver sr. deed veel voor de gemeenschap, was wethouder en zat in vele besturen. Johan en Truus hebben 3 dochters. Dochter Manon, woont nu met haar gezin in het achterhuis van de boerderij. Truus Schrijver-Hagemeier bewoont het voorhuis.

Bijlagen: