Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersovericht

Johannes Jaspers, zoon van Gerrit Jaspers (veldwachter te Ommen) en Jantien Vredenborg, trouwt op 23 september 1932 met Catrina Wilhelmina Prangsma, dochter van Pieter Wolter Prangsma en Hendrikje Veurink. In 1923 neemt hij samen met zijn a.s. zwager Derk ten Cate de rijwielen en motorenhandel van Roelof Dijkstra over. (zie noord 34) Op 17 november 1925 gaat dit bedrijf over in handen van Oostenbrink en Lägers. Johannes Jaspers huurde een schuur naast de boerderij van de gebroeders Buitenhuis (zie noord 54) en ging hier verder met de reparaties van fietsen.

In 1934 kocht Johannes Jaspers de kavel waar de schuur opstond tijdens een publieke verkoop van de boerderij met gronden en opstal van de gebroeders Buitenhuis. Jaspers, die ook een noodgarage had voor auto’s en fietsen bij garage Lägers, liet op het nieuw gekochte perceel een garage bouwen, en deed naast auto’s en fietsen ook in elektra. De elektriciteit werd in die tijd overal aangelegd dus was er volop werk voor dit bedrijf. De fam. Jaspers heeft hier gewoond tot 1960. Zoon Piet nam de zaak over en runde deze tot 1966.

Bijlagen:

Autorijschoolhouder Hendrik Polman kocht de zaak en zoon Hilbert dreef het garagebedrijf. Dat duurde tot 14 dec. 1968, toen werd hun bedrijf door brand verwoest. De autogarage is na de herbouw van dit pand nog wel even gebleven maar Hilbert Polman trouwde en vond ander werk. Hendrik Polman deed nog wel door met de autorijschool. Na zijn dood heeft vrouw Catrien nog een aantal jaren alleen het grote huis bewoond maar het uiteindelijk verkocht aan de fam. Zagema uit Lemelerveld. Zij hadden een koeriersbedrijf, en de drukte van voorheen in dit pand keerde weer. Auto’s reden weer af en aan. Alleen de benzinepompen waren verdwenen. De fam. Zagema keerde terug naar Lemerlerveld en verkocht de woning aan Wilfred de Ronde. Ook hij zet de autoreparatie traditie voort. Wilfred nam een garagebedrijf over aan de Zwarte Dijk en het pand is nu geheel in gebruik als woonruimte.

Bijlagen:

Woning-garage album