Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersovericht

Zuid-Beijerlands-type boerderij die dateert van 1824 en werd gebouwd door een grote vervener de heer Anton Pieck. Hij heeft meerdere boerderijen laten bouwen langs de Dedemsvaart en de stijl van deze boerderijen heeft hij waarschijnlijk meegenomen uit een ander gedeelte van ons land. De boerderijen lijken wel iets op die welke staan in de omgeving van Zuid-Beijerland. De stenen voor de boerderij kwamen destijds uit Duitsland. Het voorste gedeelte is nog helemaal in originele staat. In de woonkamer is de marmeren schouw nog geheel intact. Deze is ondanks wat kleine verbouwingen steeds bewaard gebleven. Ook de plaats waar de bedsteden hebben gezeten is nog goed te herkennen. Het achterste gedeelte van de boerderij is in 1966 door de bliksem getroffen en afgebrand. Tijdens de herbouw van de stal zag men een aantal veenputten. Vroeger heeft men de boerderij hier zo maar neergezet zonder op de putten te letten. Er hebben altijd twee gezinnen in de boerderij gewoond. Aan de linkerkant woonden meestal de mensen die de boerderij, veehouderij, beheerden. Enige tijd werd er een galanterie zaak in gedreven, die werd beheerd door de familie Bulder.

In 1934 kocht Roelof Veldhoen deze boerderij met gronden van Eppo Mulder, bewoner van het naastgelegen Cederoord (zie toevoeging onder).

Fam. Veldhoen

Roelof Veldhoen, geboren op 14 februari 1884 in Bullingerslag. Zoon van Jan Veldhoen, 1852 – 1918, en Hendrikje van der Horst, 1861 – 1933. Overleden op 25 december 1961 in Lutten A D Dedemsvaart, hij was toen 77 jaar oud. Op 28 februari 1914 te Staphorst gehuwd met Hilligje Kuijers, geboren op 16 december 1888 in Staphorst. Dochter van Jan Kuijers, 1847 – 1918, en Lijsje Mokken, 1848 – 1911. Overleden op 29 juni 1971, in Lutten A D Dedemsvaart, zij was toen 82 jaar oud.

Bron: Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, “Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I147560.php

vlnr: Moeder Hendrikje Veldhoen – van der Horst, Hendrik Veldhoen, Roelof Veldhoen en vader Jan Veldhoen

Toevoeging Lijsje Overweg-Veldhoen.

Vader Roelof Veldhoen woonde met zijn gezin in Staphorst maar zag geen toekomst in het werken op kavels die her en der verspreid lagen in het dorp. Als zijn moeder komt te overlijden besluit hij het geluk elders te beproeven. In Lutten komt een boerderij (van de gebroeders Buitenhuis) met aaneengesloten grond in de publieke verkoop.

Advertentie De Vechtstreek anno 1934.

Veiling pracht grasboerderij. Lutten a.d. Dedemsvaart (oude dalplaats). Notaris Schut te Heemse is voornemens dinsdag 20 febr. 1934 om 14 uur in het hotel ‘Het jachthuis’ te Lutten te doen inzetten en 14 dagen later aldaar te verkopen voor de heren gebroeders Buitenhuis: hunne zeer vruchtbare boerenplaats. Een en ander zeer gunstig en op mooien stand gelegen te Lutten aan de Dedemsvaart, aan den hoofdweg van Zwolle naar Coevorden, in onmiddellijke nabijheid van de Lutterhoofdwijk, het tramstation en diverse kerken en scholen.

Direct rechts van de boerderij stond een fietsenschuurtje dat gehuurd werd door Johannes Jaspers. De gebroeders Buitenhuis hadden de rechten om daar een woning te bouwen. Het perceel werd tijdens de publieke verkoop apart van de overige gronden verkocht aan de huurder van het schuurtje, Johannes Jaspers. Tijdens de publieke verkoop van de overige kavel en boerderij blijven er twee bieders over, Roelof Veldhoen en Eppo Mulder. Al snel wordt Veldhoen getipt (hold moar op want teg’n die man is niet te bied’n) het bieden te staken omdat de heer Mulder (directeur van de Baanbreker) zijn zinnen volledig op het grondstuk had gezet. Reden hiervan was de aanwezigheid van een afweg gelegen tussen villa Cederoord (woning heer Mulder) en de gronden van Buitenhuis en een perceel ter grote van 43 aren , direct aan zijn tuin grenzend, die voor hem van vitaal belang waren.

Na zijn aankoop benaderd de heer Mulder Roelof Veldhoen en bied hem, met uitzondering van genoemde percelen, de boerderij en gronden te koop aan. Zo betrekt, in mei 1934, het gezin Veldhoen bestaande uit vader Roelof Veldhoen, moeder Hilligje Veldhoen-Kuijers en kinderen Lijsje, Hendrikje, Hendrik, Jan en Roelie (er zijn twee zonen Jan overleden) de boerderij in Lutten aan de Dedemsvaart P38 later P32. Ook in 1934 maakte Jaspers gebruik van het recht om een bedrijfspand, woning en garage, te bouwen op het door hem aangekochte perceel van het fietsenschuurtje. Daarbij zet hij de muren rondom precies op de scheiding, waardoor er voor henzelf geen enkele vrije loopruimte meer overbleef.

In de jaren van de mobilisatie werd een gedeelte van de woning gevorderd voor soldaten. Zij hadden de taak om de brug van Schrijver, die even verderop lag, te bewaken en bij een Duitse inval onklaar te maken. Toen de brug in 1940 werd opgeblazen, was er geen enkel raam meer heel in de boerderij. In de oorlog sneuvelden de ramen nog een keer door bommen en bij de bevrijding gingen de ruiten ten derde male aan diggelen. Toen heeft het jaren geduurd voordat alle ramen weer in de sponningen zaten, omdat het glas destijds zeer schaars was. In…… is er een reünie geweest bij de familie Veldhoen met deze oud strijders. (zie bijlage onder)

Familie album

Video Staphorst vroeger


Video Staphorst 1921

Bijlage:

Na zijn huwelijk met Alie Nijeboer, in 1954, neemt oudste zoon Hendrik Veldhoen het veebedrijf over van zijn inwonende ouders. Dochter Hilda deed haar intrede in het veeteeltbedrijf aan de Dedemvaartseweg en runde, samen met partner Henk Hamhuis, het bedrijf.

Foto gezin binnenvaartschipper Veldhoen

Rechts op de foto binnenvaartschipper Roelof Veldhoen. Hij was een neef van de vader van Roelof Veldhoen die met zijn gezin in 1934 vanuit Staphorst op de boerderij Dedemsvaartseweg noord 54 kwam wonen.

v.l.n.r. dochter Marie, dochter Gré, zoon Henk en vader Roelof Veldhoen. Zijn geboortehuis stond waar nu garage Kerkdijk is gevestigd bij Sluis VI.

Dochter Marie vond met man en kinderen Mussche tijdens en na de slag om Arnhem een veilig onderkomen bij de fam. Veldhoen in Lutten

Dankzij een tip van Rien Juurlink vonden we een fraai levensverhaal over deze binnenvaartschipper Roelof Veldhoen en zijn familie op de website van de Historische Vereniging Avereest.

Dit verhaal is ook hier te lezen:

Bijlage:

Woning album

In juli 2020 kwam er een eind aan 86 jaar bewoning door de familie Veldhoen. Hilda Veldhoen en Henk Hamhuis betrokken samen met Bert Veldhoen de geheel gerestaureerde villa ‘Eikenoord’.

De nieuwe eigenaren kwamen niet van ver. Peter en Deodata Snoek verhuisden van noord 8 naar noord 54.