Villa Cederoord – gemeentelijk monument –

Bron: Boek monumenten in de Gemeente Hardenberg auteurs: E. Wolbink en A.C.A. Pullen

Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersoverzicht

Sinds 2002 is Villa Cederoord door de gemeente Hardenberg aangemerkt als gemeentelijk monument. Zie bijgaande informatie: Vermelding bouwhistorie van Villa Cederoord door de Gemeente Hardenberg voor de toekenning als Gemeentelijk Monument.

Ínleiding-Omschrijving-Waardering

Inleiding
De villa ‘Cederoord’ is gelegen in het ontginningsgebied aan het voormalig kanaal de Dedemsvaart, tussen Dedemsvaart en Lutten. Het was de woning van de directeur van de aardappelmeelfabriek De Baanbreker. Het woonhuis is gebouwd rond 1905 in opdracht van de coöperatie van de fabriek.

Omschrijving
Villa, deels in twee bouwlagen opgetrokken in baksteen op een L-vormige plattegrond onder afgewolfde zadeldaken met overstek op klampen en zwarte tuile-du-nord pannen, keramische rode pironnen. De geveltoppen zijn trapsgewijs beschoten. Vensters met persiennes en bovenlichten met kleine roedenverdeling onder segmentbogen van rode baksteen met grijswitte sluitsteen. Rondom de gevels banden van grijswitte baksteen. Het linker bouwdeel heeft doorgetrokken dakvlakken met schoorsteen met rookkap, dakkapel en houten gedecoreerde daklijst als onderdeel van de veranda, met bewerkte, houten hoekkolom. Openslaande deuren met bovenlichten met roedenverdeling.

Waardering
Het monumentale landelijke woonhuis is typologisch waardevol als een gaaf bewaard voorbeeld van een directeurswoning uit het eerste decennium van de twintigste eeuw, in een landelijke bouwstijl. Cultuurhistorisch is het pand waardevol vanwege de oorspronkelijke functie en samenhang met aardappelfabriek De Baanbreker. Het heeft architectonische waarde vanwege de ornamentiek, de heldere compositie en detaillering. Het pand heeft landschappelijke waarde vanwege de situering aan de Dedemsvaartseweg.

Deze karakteristieke woning staat al sinds het begin van de twintigste eeuw aan de noordzijde van het voormalige kanaal de Dedemsvaart, naast villa Eikenoord, een ander gemeentelijk monument. Het lijkt een woning van een van de verveners in dit gebied, maar niets is minder waar.

Familie Mulder
De heer Eppo Mulder. Hij deed ervaring op in Polen in de aardappelmeelindustrie. In opdracht van de fa. Scholten bouwde hij aardappelmeelfabrieken

Eppo Mulder. Hij is geboren op 2 april 1867 in Sappemeer. Beroep: architect, directeur van een aardappelmeelfabriek. Hij is overleden op 7 februari 1945 in Lutten a d Dedemsvaart, hij was toen 77 jaar oud. Gehuwd op 12 mei 1898 te Schiedam met Maria Margaretha Wilhelmina de Koning. Zij is geboren op 28 juni 1871 in Schiedam. Zij is overleden op 19 april 1942 in Lutten a d Dedemsvaart, zij was toen 70 jaar oud.

Bron: Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, “Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I52338.php

Het pand is in 1905 gebouwd in opdracht van Eppo Mulder, de directeur van de plaatselijke aardappelmeelfabriek De Baanbreker die vijf jaar eerder haar deuren had geopend. Toen Mulder, destijds bouwkundige van de naamloze vennootschap De Baanbreker, de opdracht kreeg om in Lutten aan de Dedemsvaart een aardappelmeelfabriek te bouwen, werd hij nadat de bouw was opgeleverd door de vennoten verzocht om de directeur te worden van de nieuw gebouwde aardappelmeelfabriek. Zij kochten in 1905 de grond gelegen aan de Dedemsvaartseweg-Noord 50 van Luitje Jacobs Boer uit Sappemeer en Anne Wybes van der Laan uit Veendam aan, de woning werd in 1905 gebouwd. Hun zoon, Willem Marius werd hier in 1908 geboren. De directeurswoning was in 1915 al aangesloten op het landelijk telefoonnet, onder het locale telefoonnummer 3. De fabriek had nummer 1.

In 1942 kwam mevrouw Mulder te overlijden, in 1945 de heer Mulder. In 1946 kwam de woning uit boedelscheiding in eigendom van de zoon W.M. Mulder. Door de woningnood na de tweede wereldoorlog werd de villa verhuurd aan twee families, de benedenverdieping aan de familie Lodérus en de bovenverdieping aan de familie Lägers.

Bijlage:

Aanvulling Hans Lägers:

De bovenverdieping werd na de oorlog, naar ik aanneem in 1946, verhuurd aan mijn ouders. In 1955 zijn zij verhuisd naar De Bilt. De benedenverdieping werd verhuurd aan de familie Lodérus (ca. 1952 verhuisd naar Deventer) en vervolgens aan de familie Scheffer (ca. 1955 verhuisd naar Zwolle).

Fotoalbum Fam.Lägers

Familie Scholten

Albertus Hendrikus Scholten. Hij is geboren op 9 oktober 1919 in Slagharen. Beroep: graanhandelaar. Hij is overleden op 4 januari 2010 in Slagharen, hij was toen 90 jaar oud. Gehuwd op 31 maart 1948 te Hardenberg met Anna Maria Elisabeth Schlepers. Zij is geboren op 8 juli 1921. Zij is overleden op 7 juni 2007, zij was toen 85 jaar oud.

Bron: Historische Vereniging Hardenberg en Omgeving, “Genealogische gegevens uit Noord-Oost Overijssel”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogische-gegevens-uit-noord-oost-overijssel/I47303.php

In 1955 verkocht de heer Mulder de woning aan Albertus Hendrikus Scholten en zijn vrouw Anna Maria Schlepers, nadat zij de villa al enige periode hadden gehuurd. Scholten handelde in veevoeder, bruinkool en antraciet. In 1957 gaf hij opdracht om een veevoederloods te bouwen.

Bijlage:

Info & foto's: Fam. Scholten.

Bertus Scholten en Marie Scholten-Schlepers kochten deze woning in 1957 en bewoonden dit met de kinderen Mariet, Theo en Hermien van 03 juni 1957 tot en met oktober 1976. Hier geboren: Joke 11-09-1957 Magda 11-05-1961 Meer info fam. Scholten zie zuid 21 en noord 16

In 1976 verkochten de familie Scholten de villa aan Rienk Eibert Steendam en Hilje Kruizinga, zij vestigden in de veevoederloods een kippenbedrijf en runden een kleine camping. In 1982 werden zij gedwongen om de villa te verkopen bij opbod. De nieuwe eigenaren werden Jan Achterhes en Jennie Biemolt. De villa had het nodige achterstallige onderhoud. Het karakteristieke pand is volledig gerenoveerd, en teruggebracht in oude staat. Zelfs het voegwerk is op authentiek wijze hersteld. De tuin is destijds ontworpen door tuinarchitect Mien Ruys, en het erf is heringericht door Landschap Overijssel. Dochter Erica Jeanine werd in 1993 en zoon Albert Jan in 1996 in villa Cederoord geboren.

Woning album

Per 1 oktober 2018 verhuisde de familie Achterhes naar Hoogeveen. Zij verkochten Cederoord aan Gert en Jeanette Molema