Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersoverzicht

Bijlage:

Toen Berend van Dijk trouwde, bouwde hij een huis naast Eikenoord. Hij had 6 broers die bijna allemaal in het timmervak werkzaam waren. Lange tijd hadden 3 van de 7 broers, Berend, Dirk en Jaap van Dijk samen een bouwbedrijf. Vele woningen in en om Lutten zijn door hun gezet. De van Dijk’s waren ook kunstenaars in houtbewerking. Ze konden prachtige dingen maken, hiervan getuigd nog het orgel in de Chr. Gereformeerde kerk in Lutten, met veel houtsnijwerk.

Foto's en info buurkinderen
foto en info: Hein van Dijk

achter v.l.n.r.: Wessel Jan Woltjer, Ineke Govers, Roelie Prinsen,  Hein van Dijk en Hendrikus (Rekkie) van Dijk voor v.l.n.r.: Ina van Dijk en Dikkie Thijs

Achter v.l.n.r.: Rekkie van Dijk, Hein van Dijk, Wessel Jan Woltjer, Dikkie Thijs, Ineke Govers, Ina van Dijk en Roelie Prinsen Rechtsvoor v.l.n.r.: Bertje Thijs en Frits van Dijk achter het raam vader Thijs met jonge spruit

Toelichting: Wessel Jan Woltjer was de zoon van meester Woltjer op het adres noord 36. Ineke Goverts woonde rechts van dokter Gouwe, nr. 48. Roelie Prinsen was de dochter van Evert Prinsen en zus van Albert en Gé Prinsen, nr. 28. Daarnaast sta ik, Hein van Dijk, nr. 44. Naast mij staat mijn neef Hendrikus (roepnaam Rekkie) van Dijk. Rekkie van Dijk was heel lenig. Bij ons op de zolder lag soms een matras en Rekkie, Gerrie Lägers en ik deden dan gymnastische oefeningen. Hij kon heel goed een koprol maken op het matras. Wij noemden hem dan Rekkie Elastiekie, later verkort naar Rekkie en toen hij groter werd werd het Rek. Voor Roelie Prinsen staat haar buurmeisje Ina van Dijk, de jongere zus van Rekkie van Dijk. Rekkie en Ina waren de kinderen van mijn oom Dirk van Dijk en tante Jantje en woonden op nr. 30. In 1953 hadden Rek en Ina ook nog een jonger broertje Jan die toen bijna 3 jaar oud was. Na 1953 kregen zij nog twee zusjes t.w.: Willemien, geb. 15-04-1954 en Elidia Jacomina, geb. 04-03-1958. Zij is vernoemd naar mijn moeder Elidia Jacomina van Dijk-Vos die een jaar daarvoor overleden was. Naast Ina van Dijk staat Dikkie Thijs. Hij woonde in het huis waarvoor de foto genomen is, nr. 40-42. Hij had ook nog een broertje Bertje Thijs.

Fotoalbum fam. van Dijk

'Poesie' album gedicht van Reina Nust aan haar klasgenoot Li Vos, later echtgenoot van Berend van Dijk

Kaart Kees van 't Woud
Aanvulling Hein van Dijk.

In de “oude doos” vond ik een ansichtkaart van Kees van ’t Woud. Hij heeft in de oorlogstijd blijkbaar bij ons onderdak gevonden. Op een foto van de Gouwebuurt bij de fam. Veldhoen, Dedemsvaartseweg Noord 54, onder de bijlage “Soldaten terug op hun kwartier”, staat hij achteraan in de rij. Deze ansichtkaart heeft hij na de oorlog waarschijnlijk door de brievenbus gedaan want deze is niet geadresseerd en er zit geen postzegel op.

Langs het kanaal
Aanvulling Hein van Dijk.

Een foto uit 1947 waarbij te zien is dat de tramlijn weggehaald werd. Rechts op de foto zie je het huis van P30 (nu noord 48) en ons huis op P28 (nu noord 44). Het zwarte vlakje rechts nabij P30 is de achterzijde van een ANWB richtingsbord hetgeen met een pijl aangaf dat men komende vanaf sluis VII , bij de brug, rechtdoor moest richting Gramsbergen en met een pijl naar links richting Coevorden.

Frits de jongste zoon heeft hier het langst gewoond. Eerst samen met zijn vader en later met Geke Meesters waarmee hij op 31 januari 1980 trouwde. Het was op de bruiloft van dit paar, dat de buurtvereniging is opgericht. Frits was werkzaam als architect in Zuidwolde en verhuisde naar die plaats waar hij een zeer exclusieve woning bouwde, in een drinkwater kelder. Ook hier bleek weer de kunstzinnige aanleg van de van Dijk’s. (zie bijlagen onder)

Bijlagen:

In december 1987 betrekken Altienus en Henny Zwaan, met zoon en dochter, deze woning. Altienus, opvolger van Leo Groenewegen als directeur van de o.b.s. De Baanbreker, werd direct het dorpsleven ingezogen door organisaties van de spelweek, 750 jaar Lutten, voetbal, plankenpret etc.

Fotoalbum