Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersoverzicht

Dit huis werd gebouwd voor de hulpsluiswachter van Sluis VII, Opdewoerd. Hij overleed op jonge leeftijd en na zijn dood vertrokken zijn vrouw en kinderen. De grootvader van Henk Gerrits, de heer Harmsen, kocht het huis in 1921. Hij werkte als commandant bij de Marechaussee, maar kwam vervroegd in de VUT na een val van zijn paard.

Als kind van 16 jaar woonde kleinzoon Henk Gerrits bij zijn grootouders in, op advies van dokter Gouwe, omdat hij pleuris had (borstvliesontsteking). Toen beide grootouders waren overleden, erfden de dochters van de familie Harmsen het huis, dat ze gingen verhuren. Eerst aan de familie Tuin voor een jaar. Daarna de familie Bekman.

Aanvulling Joke Jelier - Bekman

Ik ben geboren “in nummer 4”. Het adres was toen P 16. Dat staat vermeld op mijn geboortekaartje. De foto bij nummer 18 klopt volgens mij niet. Dit is het huis dat hoort bij nummer 4. Ook te zien aan de ramen. (foto herplaatst. red) Mijn ouders trouwden op 23 april 1948. Zij betrokken toen deze woning. Ook mijn zusje Betty is in dit huis geboren. Mijn ouders lieten een paar huizen verderop (Tottenhamstraat 76, toenmalige gemeente Avereest) een woning annex kapperszaak bouwen. Volgens mij is deze woning gebouwd door de firma Van Dijk. Eind 1954 of begin 1955 betrokken wij dit huis.

Aanvulling Hein van Dijk n.a.v. de kapperszaak van Hendrik Bekman aan de Tottenhamstraat

In de omgeving van de Gouwebuurt was kapper Bekman de dichtstbijzijnde kapper. Voor een andere kapper moest men verder van huis richting Ane, waar kapper Zweers zat. Kapper Bekman had in de kapperszaak een prachtig aquarium met prachte sluierstaart vissen en andere kleurrijke visjes. Wachten op je beurt was geen probleem er was altijd wel wat te kijken of te lezen zoals Donald Duck. Kapper Bekman zal vele verhalen gehoord hebben van diverse bewoners van de Gouwebuurt. Overigens klopt het  berichtje van Joke Jelier-Bekman hierboven vermeld . Het huis van haar ouders is inderdaad gebouwd door bouwbedrijf W. van Dijk en Zn. die het bedrijf hadden naast de Coöperatieve Dorsvereniging aan de overzijde van het kanaal tegenover Lägers. Op de webpagina van zuid 23 doe ik verslag van de bouw van deze woning uitgevoerd met de eerste stenen verdiepingsvloer die dit bouwbedrijf heeft uitgevoerd daarmee een van de eerste steenachtige verdiepingsvloeren in de regio

Aanvulling Joke Jelier – Bekman n.a.v. foto links: De vrouw in de deuropening is tante Alie Nijhuis, een zus van mijn moeder. Mijn moeder is de vrouw met het donkere haar. Haar naam is Hendrika. Vier jaar geleden is zij overleden. Daarnaast staat mijn oma (opoe Nijhuis), Het meisje in het donkere jurkje is mijn nichtje Betty en het andere meisje ben ik. Tegenover slager Holtrust, nr. 2 (red), kwam begin 1950 de familie Wortelboer te wonen. Een familie met 5 kinderen. Huis wordt niet vermeld op de site omdat hier de Tottenhamstraat begint. De jongste dochter, Sieny, en ik zijn precies even oud en wij waren vanaf dat we elkaar ontmoetten vriendinnen. Begin jaren ’60 zijn zij verhuisd naar de provincie Groningen. Vriendinnen zijn wij altijd gebleven.