Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersoverzicht

Hier stond eerder een klein schuurtje dat diende als fietswerkplaats. Op een fraai email reclamebord aan de muur stond toen al de naam Gazelle. In februari 1905 begon Roelof Dijkstra (geboren in 1883) hier met een werkplaats voor het herstellen, verlakken en vernikkelen van rijwielen.

Correctie via Hein van Dijk d.d. 05-12-2021

Zoals uit onderstaand foto’s blijkt opent Roelof Dijkstra zijn werkplaats in februari 1906.

Hij was voordien rijwielhersteller in het dorp Dedemsvaart en bleef daar eerst ook wonen. Pas in de zomer van 1910 verhuisde hij met zijn echtgenote Jansje Michel naar Lutten. Daar fabriceerde hij zelf ook fietsen, in verschillende modellen. Enkele jaren later breidde Roelof de activiteiten uit door ook stoomfietsen en motoren te gaan verkopen, gevolgd door de verkoop en reparatie van automobielen. De eerste auto’s reden 30 km per uur. Het was rond het postkantoor een drukte van belang. Manufacturen, fiets, auto en kruidenierszaken, alles was in dit stukje Lutten aanwezig. Begin jaren ’20 droeg Dijkstra zijn winkel en werkplaats over aan de heren Ten Cate en Jaspers.

Foto’s

Bijlagen:

Rond 1933 verkocht Jaspers- ten Cate de garage aan Lägers-Oostenbrink.

Correctie Hans Lägers:

De verkoopdatum van de garage door Jaspers & Ten Cate aan Oostenbrink & Lägers klopt niet. Dat was niet omstreeks 1933, maar in november 1925. Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant 18-11-1925

Jaspers bouwde in 1934 een nieuwe garage een eindje verderop, naast de Albinowinkel Bekman. Ten Cate ging naar Hardenberg en later ook Oostenbrink.

Garage Lägers

Familie Lägers

Jan Gottlieb Lägers, geboren op 10 april 1893 in Amsterdam. Beroep: Garagehouder. Huwt op 26 november 1914 te Leens, Knelske van Huis, geboren op 22 januari 1890 in Warfhuizen. Jan Gottlieb Lägers overlijdt op 13 mei 1983 in Hardenberg, hij was toen 90 jaar oud. Knelske van Huis overlijdt op 13 mei 1976 in Dedemsvaart.

Uit dit huwelijk:

  • Johannes Elle Lägers, geboren op 9 februari 1915 in Warfhuizen.
  • Elle Anton Lägers, geboren op 4 oktober 1918 in Groningen.
  • Willem Jan Lägers, geboren op 28 mei 1927 in Lutten

Bron: Theo Kloos, “Genealogie Kloos”, database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kloos/I32040.php

Aanvulling Hans Lägers

Mijn grootvader J.G. Lägers heeft mij eens verteld dat hij met zijn gezin in december 1925 vanuit Coevorden in Lutten is komen wonen. Ik neem dan ook aan dat hij de garage in dat jaar samen met zijn compagnon Oostenbrink heeft gekocht. Hij heeft daarop de overkapping aan de voorzijde, die op oudere foto’s nog te zien is, met het oog op een betere lichtinval meteen weg laten halen. Omstreeks 1933 heeft mijn grootvader de heer Oostenbrink uitgekocht, waarna deze in Heemse een nieuw bedrijf is begonnen. In 1958 heeft mijn oom W.J. Lägers (Willy) het garagebedrijf overgenomen. Hij was dealer van het inmiddels al lang verdwenen automerk Glas, dat onder meer het type Goggomobil vervaardigde. Deze goedkope mini-autootjes waren in die jaren dan ook een vertrouwde verschijning in Lutten en omgeving.

Willy Lägers heeft tot eind jaren 70 de garage gerund. Zijn ouders bouwden achter het pand een huis en woonden hier tot hun verhuizing naar een bejaardentehuis in Dedemsvaart. De garage werd van de hand gedaan en deed als zodanig geen dienst meer. De achterliggende woning werd doorverkocht aan de fam. Eggen. Een paar jaar was er een lampen en klein meubelzaak van Ten Kate in gevestigd. Maar deze vertrok naar Dedemsvaart, en rond de eens bloeiende zaak werd het een beetje stil. Het pand werd gekocht door Henk Tulp die er zijn grote hobby, het restaureren van oude Citroën’s uitoefende. Hij verkocht het pand door aan Patrick en Jolanda Tempel die er een interieur winkeltje in dreven. Zij hebben het op hun beurt weer doorverkocht aan Herman Schuiling en Allinda van den Berg, en met de hobby van Herman, het sleutelen aan OldTimers, is de stilte weer doorbroken. Momenteel word het pand bewoond door Herman en Goitske Schuiling.

Verhaal:

Fotoalbum fam. Lägers

Foto bakkersknecht