Klik op titels met een + ervoor voor het gehele artikel!

Bewonersoverzicht

Met dank aan Hein van Dijk, zoon van Berend van Dijk en Li Vos, zie noord 44, hebben wij het bestaande intro geheel gewijzigd en gecorrigeerd. 

Eens stond hier een oud huis met schuur.  Voor 1890 en daarna woonde op deze plek Willem van Dijk. Hij was getrouwd met Geessien Heet die in 1881 is overleden. Hij woonde daar met zijn vrijgezelle zoon Willem. Op 29-05-1892 overleed de man van zijn dochter Grietje. Grietje was getrouwd met Johannes Welmers. Zij hadden een zoon Willem die geboren is op 06-04-1873. Na het overlijden van haar man Johannes Welmers trok Grietje met haar zoon Willem Welmers bij haar vader Willem van Dijk en haar broer Willem van Dijk in. Er woonden voor 1900 drie Willems. Ook woonde er toen een broer van Willem van Dijk t.w.: Johan van Dijk. Johan van Dijk was dus de oom van Grietje. Johan van Dijk overleed op 13-12-1891 en was timmerman. Willem van Dijk, de vader van Grietje overleed op 11-09-1896 en was timmerman/aannemer. Willem, de broer van Grietje, overleed op 24-12-1940. Grietje Welmers-van Dijk overleed op 13-04-1930 en Willem Welmers overleed 09-03-1961 en was eveneens aannemer. Willem Welmers was blind geworden bij het blussen van kalk. Een stukje grond met schuur verkocht hij aan Dirk van Dijk, waar deze in 1947 een huis bouwde. (zie noord 30)

Tegenover hun woonde aan de andere kant van het kanaal tante Trijntje. Tante Trijntje was getrouwd met Wolter Pieter Prangsma. Trijntje Prangsma-van Dijk was een dochter van Jan Nuis van Dijk een broer van de vader van Grietje. Ook woonde aan de overkant Hendrik van Dijk de vader van de latere aannemer W. van Dijk en Zn. . Het oorspronkelijke huisnummer was P 40, later gewijzigd in P 25 en nu dus Noord 32.

Toen Willem ouder werd, trok het echtpaar Harm en Fenna Benjamins bij hem in. Deze mochten huis en erf erven, maar moesten hem verzorgen en verplegen. Willem is ruim 87 jaar geworden en door Harm en Fenna tot aan zijn dood goed verzorgd. Harm was arbeider bij Schrijver en Veldhoen en Fenna ging ‘de boer op’ met koffie. Ze hadden een pleegzoon Jan die velen van ons zich herinneren als uiterst sympathiek.

Toevoeging Hein van Dijk 05-06-2018:

Een paar bouwtekeningen van Dedemsvaartseweg Noord 32, destijds P 31. In 1950 bewoond door Harm en Fenna Benjamins en Willem Welmes. Op 14-03-1950 werd door de gemeente Hardenberg bouwvergunning verleend voor het vernieuwen van de voorgevel van het huis. (zie bijgaande tekening)

Op 21-03-1950 werd bouwvergunning verleend voor het bouwen van een veeschuur. (zie bijgaande tekening) Het werk werd uitgevoerd door aannemersbedrijf W. van Dijk en Zn. in dezelfde periode als de bouw van het huis van Dirk van Dijk op P31a. De bouwtekeningen werden getekend door Berend van Dijk die woonde op P34a.

Harm, Fenna en Jan verhuisden naar een bejaardenwoning in Lutten en verkochten hun huis aan Simon en Ria Mulder. Het huis is in een nieuw jasje gestoken. Simon heeft als grote hobby kleinvee en vogels, het is net een kleine kinderboerderij.

Helaas kwam Ria, in de vroege ochtend van 26 september 1914, veel te vroeg te overlijden.

Foto’s